Kaffe hver dag: du kan og du burde

Selv dårlig kaffe er bedre end ingen kaffe

Davyd Lynch, some er mest kendt some medskaber af TV serien Twin Peaks og detektiv dramaet Inland Empire, sagde disse ord. Han vidste nok ikke at forskere ville give ham ret og bevise det videnskabeligt. JAMA Internal Medicine offentliggjorte fornyligt sensationel nyheder: Kaffe elskere har en bedre chance for at leve 10 år længere end dem som ikke drikker kaffe hver dag.

Det var ikke kun påstande. Før offentliggørelsen af nyhederne, amerikansk onkolog gennemførte stor analyse. Deltagerene af den genetiske undersøgelse fik udleveret statistikske data fra UK Biobank. Tæt på en milion britiske frivillige deltog i en Biobank undersøgelse. Igennem tyve år blev de alle undersøgt, fik taget medicinske test og udfyldte et spørgeskema omkring deres vaner, livsstil og andre helbreds faktorer.

Ophavsmændende til UK Bank var ikke imod anvendelsen, i den amerikanske forskning, af undersøgelserne af de briter, der drak kaffe hver dag. Amerikanerne analyserede kvalitative and kvantitative faktorer, tog i betragtning hvilken type kaffe respondenterne foretrak (bønner eller pulver) og overvågede ændringerne i kroppene igennem ti år.

I løbet af de ti år, 14.225 respondenter døde og de fleste af dem drak ikke kaffe. Det tillod forskerne at påstå at der er en direkte sammenhæng mellem kaffe og levealder.

Interessant nok, selv de, der drak pulverkaffe eller populær koffeinfri kaffe levede længere. Folk, der fortærede for meget kaffe havde ligeledes længere liv. Som forskningen viste, otte kopper kaffe er bedre end ingen kaffe i det hele taget.

Forskere kan ikke forklare hvorfor præcis dette sker, men det står allerede klart, at der er flere årsager til effekten af kaffe.

Det er ingen hemmelighed, at denne drik har en stor indvirkning på vores helbred. Her er blot nogle få fakta til at bevise det:

  • Kaffe (endda koffeinfri) er den rigeste kilde til antioxidanter. De forhindrer skader og for tidlig aldring af cellerne og bekæmper frie radikaler.
  • Denne energidrik forhindrer betændelse.
  • Kaffeelskere kan sjældent ses på et endokrinologkontor, da kaffe reducerer risikoen for at udvikle diabetes type 2.
  • Duftende kaffebønner kan beskytte mod skrumpelever og andre leverlidelser.

Det er tydeligt, at enhver person skal drikke kaffe. Gode nyheder for alle kaffeelskere er, at kaffe er vigtig i enhver sund kost, og dette faktum bliver mere vidtgående og almindeligt accepteret.